Papyromania
Click for large image

Annelies20090913.jpg

Telegraaf 13 september 2009

De Telegraaf

13 september 2009

Nadat ze eenmaal zijn uitgewerkt, gaan veel mensen vissen, vrijwilligerswerk doen, wandelen, op het strand liggen of naar de geraniums turen. Tallozen richten zich echter op de hobby waar ze nooit aan toekwamen. Sommigen maken daar zelfs een nieuwe, tweede leven van.

Liefhebberij kan uitgroeien tot tweede carrière

EINDELIJK GENOEG TIJD

Tekst: Patrick van Weerdenburg
Foto's: Roel Dijkstra, Joep van der Pal, Thijs Rooimans, Anne van der Woude

GEDULD EN PRECISIE
Bij een reeks Rotterdamse ziekenhuizen is Annelies Smit (62) uit Utrecht werkzaam geweest als medisch secretaresse. "Een jaar of tien geleden ben ik, via een cursus origami, in aanraking gekomen met papierarchitectuur. Van oorsprong komthet, net als origami, uit Japan.
Bij papierarchitectuur ga je uit van een al dan niet zelf ontworpen werktekening. Dit patroon wordt overgebracht op een stuk papier en door te snijden en te vouwen, kom je uiteindelijk tot een driedimensionale voorstelling."
"Je kunt het jezelf net zo moeilijk maken als je wilt, maar het ontwerpen van een werktekening vergt wel enig ruimtelijk inzicht. Eerlijk gezegd heb ik dat niet echt", lacht ze. "Maar ik kon altijd aardig tekenen en ben goed in cijferpuzzelen. En er zijn genoeg boekjes met voorbeelden van papierarchitectuur te vinden. Je moet een beetje geduldig en precies zijn."

www.papyromania.nl